Παράβλεψη περιήγησης

Κιούρας Στέργιος / Ενδοκρινολόγος / Τηλ.: 2310 256 498

Τι είναι ο Θυροειδής;

Θυροειδής ονομάζεται ο αδένας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του τραχήλου μπροστά από την τραχεία και έχει σχήμα ‘’πεταλούδας’’.

Στην αξιολόγηση των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα πρέπει να εκτιμηθεί η λειτουργικότητα του αδένα με εξετάσεις αίματος (Τ4, Τ3, ΤSH και θυρεοειδικά αυτοαντισώματα) αλλά και να αξιολογηθεί η ανατομία του αδένα κυρίως με υπερηχογράφημα (εάν είναι διογκωμένος (βρογχοκήλη) ή εάν έχει όζους).

Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς προκύπτουν όταν υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός ) ή όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).

Στον υπερθυρεοειδισμό ο ασθενής έχει ποικιλία συμπτωμάτων κυρίως αίσθημα παλμών, εφίδρωση, αδυναμία, απώλεια βάρους. Από τις ορμονικές εξετάσεις διαπιστώνεται χαμηλή TSH και υψηλή Τ4 (συνήθως). Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γίνεται αρχικώς με αντιθυρεοειδικά φάρμακα και εάν υποτροπιάζει συστήνουμε χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή εγχείρηση (εξαρτάται και από την αιτία του υπερθυρεοειδισμού). Στον υποθυρεοειδισμό που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών (υψηλή TSH και χαμηλή Τ4) ο ασθενής εμφανίζει αδυναμία, κόπωση, υπνηλία, νωθρότητα και οι γυναίκες συχνά διαταραχές εμμήνου ρύσεως.


 

Η αντιμετώπιση συνίσταται στη χορήγηση δόσης θυροξίνης για θεραπεία υποκατάστασης.