Κιούρας Στέργιος / Ενδοκρινολόγος / Τηλ.: 2310 256 498

 

Διαβήτης κύησης

O διαβήτης κύησης (ΔΚ) είναι  διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, που εμφανίζεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης και στην αρχή του τρίτου τριμήνου (24Η εβδομάδα κύησης με 28η εβδομάδα) .
Συνήθως εάν εμφανιστεί νωρίτερα πιθανόν να οφείλεται σε προύπαρξη διαταραχής της γλυκόζης που δεν είχε διαγνωσθεί.
Ο ΔΚ οφείλεται κυρίως στην ινσουλινοαντίσταση που παρουσιάζει η εγκυμονούσα και ανιχνεύεται με την καμπύλη γλυκόζης, με πρόσληψη 75 γρ γλυκόζης με τρείς λήψεις αίματος για μέτρηση σακχάρου : φυσιολογικά όρια:
 σάκχαρο νήστις : <92mg/dl, σάκχαρο σε 1 ώρα : <180 mg/dl και σάκχαρο σε 2 ώρες : <153 mg/dl . Χρειάζεται μια μόνο τιμή πάνω απο τις τιμές που αναφέρονται παραπάνω για να θεωρηθεί ότι η εγκυμονούσα έχει ΔΚ.
Η αντιμετώπιση του ΔΚ είναι απαραίτητη και επηρεάζει θετικά την έκβαση της εγκυμοσύνης . Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μακροσωμία του εμβρύου (βάρος εμβρύου >4 kg), δυστοκία ώμων, προεκλαμψία .
Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει σωστή διατροφή με σκοπό η εγκυμονούσα και το έμβρυο να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να αυξάνεται το βάρος τους  και να ρυθμίζεται το σάκχαρο του αίματος της εγκύου. Στο 15% περίπου των εγκύων επειδή δεν ρυθμίζεται το σάκχαρο χορηγούμε ινσουλίνη μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
Μετά τον τοκετό η γυναίκα πρέπει να προσέχει την διατροφή της και να ασκείτε διότι αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει στην υπόλοιπη ζωή της σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα αν είναι παχύσαρκη και έχει οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη.